Міста і пункти, які працюють. Навіть коли немає світла!
Оформити замовлення
0 анализов / 0

Вітамін D

20 жовтня 2025 р. 18:24

 

Вітамін D (кальциферол) – це жиророзчинна речовина, яка допомагає імунній системі боротися з інфекційними агентами та забезпечує адекватне засвоєння кальцію і фосфору. Також він здатний зменшувати вираженість запалення та підтримує нормальне функціонування ендокринної та нервово-м'язової систем. Дефіцит та надлишок вітаміну D порушують роботу багатьох систем людського організму і саме тому для профілактики розвитку цих патологій лікарі рекомендують періодично виконувати аналіз на 25-ОН вітамін D (25-гідроксихолекальциферол) та приймати БАДи.

 

Виконати тест для визначення рівня 25-ОН вітамін D можна в одному з відділень мережі лабораторій INVIVO. Цей аналіз виконується за зразком венозної крові і може включатися до плану профілактичного Check-up або комплексного обстеження при різних станах та патологіях. Саме тому в лабораторії INVIVO аналіз 25-ОН вітамін D виконується як самостійно, так і пропонується в різних включаючих даний тест пакетах досліджень, які дозволяють оцінювати стан здоров'я комплексно. Наприклад, пакет «Профілактичний Check-up», «Контроль здоров'я», «Мікроелементи та вітаміни», «Здорове волосся», «Баланс вітамінів та мікроелементів», «Рівень вітаміну D та мікроелементів», «Діагностика гіперпаратиреозу» та «Діагностика остеопорозу».

 

Що таке вітамін D?

Вітамін D — це не одна сполука, а ціла група речовин, що включає п'ять форм: D1, D2, D3, D4 та D5. Усі вони схожі структурою, але відрізняються будовою молекули.

Для людського організму найбільше значення мають вітаміни D2 (ергокальциферол) та D3 (холекальциферол). Вони виконують однакові функції, проте вітамін D3 засвоюється значно краще, ніж D2, і вважається ефективнішою формою підтримки нормального рівня кальциферолу у крові.

 

Всі різновиди вітаміну D відносяться до жиророзчинних речовин, що означає їхнє найкраще засвоєння при вживанні з продуктами, що містять жири. Вони здатні накопичуватись у жировій тканині, створюючи запас в організмі.

У людей із надмірною масою тіла або ожирінням часто спостерігається зниження рівня вітаміну D у крові, оскільки він «замкнений» у жирових депо. У міру зниження маси тіла та розщеплення жиру концентрація вітаміну D у крові його рівень зростає.

 

Типи вітаміну D

Не дивлячись на те що усього існує п'ять форм вітаміну D, у медичній практиці та харчових добавках використовуються лише дві з них:

  • вітамін D2 (ергокальциферол);

  • вітамін D3 (холекальциферол).

Обидві форми мають природне походження та утворюються під впливом ультрафіолетового випромінювання.

  • Вітамін D2 синтезується в грибах та деяких рослинах.

  • Вітамін D3 – в організмі тварин та людини.

Хоча обидві форми і мають подібну дію, вважається, що вітамін D3 засвоюється організмом ефективніше і забезпечує більш стабільний рівень вітаміну D у крові.

 

Цікаві факти про кальциферол

  • Вітамін D – це не просто вітамін, а прогормон, який впливає на роботу більшості органів, оскільки рецептори до нього присутні майже у всьому організмі.

  • Вітамін D3 синтезується в шкірі під дією сонячних променів: провітамін D, що утворюється з холестерину в кишечнику, перетворюється на активну форму. Тому для природного засвоєння цього вітаміну важливим є поєднання достатнього споживання корисних жирів і контакту з сонячним світлом.

  • У людей із смаглявою шкірою потреба у вітаміні D вища, тому що меланін – природний захисний пігмент – знижує ефективність вироблення вітаміну під дією ультрафіолету.

  • У людей похилого віку рівень вітаміну D знижується через зменшення кількості провітаміну D, змін структури шкіри та нижчої сонячної активності (зазвичай вони менше часу проводять на вулиці).

  • У людей із надмірною вагою концентрація вітаміну D у крові підвищується в міру схуднення, оскільки при розщепленні жирової тканини вітамін вивільняється і стає доступним для організму.

Як вітамін D утворюється в організмі людини?

Кальциферол виробляється організмом тоді, коли на шкіру людини потрапляють прямі сонячні промені. Деякі люди думають, що потрапляння сонця на шкіру через скло закритого вікна теж викликає вироблення вітаміну D, але це неможливо. Скло не пропускає необхідні для синтезу кальциферолу ультрафіолетові промені.

Крім цього, вітамін D надходить у наш організм разом із деяких продуктів харчування. Основними джерелами кальциферолу є такі тваринні та рослинні продукти:

  • Жирна риба: лосось, оселедець, скумбрія, тунець, палтус, вугор, сардини. Це основні природні джерела вітаміну D.

  • Рибна ікра: особливо чорна, відрізняється високим вмістом вітаміну D та інших цінних мікроелементів.

  • Печінка тріски: одне з найбільш насичених природних джерел вітаміну D.

  • Яєчний жовток: містить вітамін D у помірних кількостях і може бути додатковим джерелом при збалансованому харчуванні.

  • Молочні продукти: у натуральному молоці вітаміну D небагато, проте він додається до збагачених видів молока, йогуртів та дитячого харчування. У невеликій кількості такі добавки іноді присутні в сирах та вершковому маслі.

  • Яловича печінка: забезпечує організм вітаміном D, хоча його концентрація нижча, ніж у рибі та морепродуктах.

  • Гриби (особливо лисички).

  • Соняшникова олія (у невеликих кількостях).

  • Продукти з додаванням синтетичного вітаміну D (наприклад, сухі сніданки, маргарин, соєві напої та соки).

Ще одним способом одержання вітаміну D є БАДи. Отримати достатньо вітаміну D тільки з їжі буває важко, особливо в зимовий період або при нестачі сонячного світла. У таких випадках може знадобитися додатковий прийом вітаміну D у вигляді добавок.

Вітамін D, що використовується в біологічно активних добавках та збагачених продуктах, представлений у двох основних формах: D2 (ергокальциферол) та D3 (холекальциферол).

 

Для підтримки нормального рівня вітаміну D важливо поєднувати добавки з раціоном, багатим на жири, кальцій та іншими необхідними мікроелементами.

Ваш лікар може рекомендувати індивідуально підібрану дозу вітаміну D, якщо у вас:

  • виявлено низький рівень вітаміну D у крові;

  • є ризик розвитку остеопорозу;

  • спостерігаються захворювання, що впливають на засвоєння вітаміну D.

В осінньо-зимовий період, коли сонячна активність знижується та природний синтез вітаміну D у шкірі зменшується, всім людям рекомендується профілактичний прийом вітаміну D.

 

Скільки вітаміну D людина має отримувати кожного дня?

Норми споживання вітаміну D різняться залежно від віку, фізіологічного стану та індивідуальних особливостей організму.

Діти:

  • Від 0 до 12 місяців: 400 МО (10 мкг) на день.

  • Від 1 до 13 років: 600 МО (15 мкг) на день

  • Від 14 до 18 років: 600 МО (15 мкг) на день

Дорослі:

  • Від 19 до 70 років: 600 МО (15 мкг) на день.

  • Старше 70 років: 800 МО (20 мкг) на день.

  • Вагітні та годуючі жінки: 600 МО (15 мкг) на день.

Рекомендації що до добової дози можуть відрізнятися. Наприклад, Фонд здоров'я кісток та остеопорозу (BHOF) рекомендує людям старше 50 років приймати від 800 до 1000 МО вітаміну D на день.

 

Безпечні межі споживання вітаміну D

Передозування вітаміну D зустрічається рідко і зазвичай пов'язане із надмірним вживанням добавок. Однак перевищення допустимих норм може призвести до небажаних наслідків:

  • для немовлят до 6 місяців безпечний максимум становить 1000 МО (25 мкг) на день;

  • для дітей від 7 до 12 місяців – 1500 МО (38 мкг);

  • для малюків від 1 до 3 років – 2500 МО (63 мкг);

  • для дітей від 4 до 8 років – 3000 МО (75 мкг);

  • для підлітків та дорослих (від 9 років і старше) – не більше 4000 МО (100 мкг) на день.

Важливо! Один мікрограм холекальциферолу (вітаміну D3) відповідає 40 міжнародним одиницям (МЕ) вітаміну D.

Пам’ятайте! Оптимальна доза підбирається індивідуально лікарем, з урахуванням рівня вітаміну D у крові та стану здоров'я.

 

У ряді випадків прийом вітаміну D рекомендується цілий рік, незалежно від пори року. Наприклад, дітям до 4 років, які не отримують вітамінізовані молочні суміші, слід приймати вітамін D протягом усього року для підтримання нормального рівня та профілактики дефіциту.

 

Хто входить до групи ризику щодо дефіциту вітаміну D?

У деяких випадках стандартна профілактична доза вітаміну D може бути недостатньою. Лікар може призначити підвищену дозу за наявності факторів, що знижують рівень вітаміну або його засвоєння.

До таких категорій відносяться:

  • Літні люди. Через зниження здатності шкіри синтезувати вітамін D під впливом сонця.

  • Немовлята на грудному вигодовуванні. Грудне молоко містить невелику кількість вітаміну D.

  • Люди зі смаглявою шкірою. Пігмент меланін знижує вироблення вітаміну D під дією ультрафіолету;

  • Пацієнти, які перенесли шунтування шлунку, із захворюваннями печінки, кишечника та іншими хронічними патологіями, що впливають на обмін речовин.

  • Вегетаріанці та прихильники нераціональних дієт. Незбалансоване складання щоденного меню або відмова від прийому продуктів тваринного походження не можуть покривати потреби організму у кальциферолі.

  • Люди з надмірною масою тіла. Вітамін D накопичується в жировій тканині і стає менш доступним для потреб організму.

  • Пацієнти зі зниженою чутливістю до вітаміну D (при порушеннях рецепторів чи обміну речовин).

Якщо лабораторні аналізи підтверджують дефіцит вітаміну D, лікар призначає індивідуальне терапевтичне дозування, виходячи зі стану здоров'я та рівня вітаміну в крові.

 

Пам'ятайте! Профілактична доза вітаміну D може бути в десятки разів менша, ніж терапевтична, але приймати підвищені дози кальциферолу без контролю лікаря небезпечно.

 

Передозування препаратів на основі вітаміну D: побічні ефекти

Надлишок кальциферолу викликає надмірне всмоктування в кишечнику кальцію та розвиток гіперкальціємії. Цей стан проявляється такими симптомами:

  • погіршення апетиту;

  • спрага;

  • нудота та блювання;

  • виражена слабкість;

  • часті сечовипускання;

  • запор;

  • зниження ваги (аж до анорексії);

  • порушення пульсу та ритму серця;

  • дезорієнтація;

  • сплутаність свідомості;

  • відкладення кальцію в тканинах та органах (нирках, серці, легенях та ін.);

  • ураження паренхіми нирок.

Як контролювати рівень вітаміну D?

Для виключення дефіциту кальциферолу слід 1 раз на рік перевіряти його рівень крові за допомогою виконання аналізу на рівень 25-ОН вітаміну D. Також це лабораторне дослідження необхідно проводити після завершення курсу терапії препаратами вітаміну D.

Кожна людина засвоює вітамін D по-своєму – це залежить від індивідуальної чутливості рецепторів, які відповідають за його метаболізм та «використання» в організмі.

 

У людей зі зниженою чутливістю рецепторів може спостерігатися дефіцит вітаміну D, навіть за регулярного прийому добавок. Водночас у тих у кого рецептори мають високу чутливість, можуть з'являтися ознаки надлишку вітаміну, навіть без додаткового прийому препаратів. Ці відмінності пов'язані з генетичними особливостями. Виявити генетично обумовлену знижену чутливість до вітаміну D допомагають результати тесту на потребу у вітаміні D (VDR).

 

Дефіцит вітаміну D

Нестача вітаміну D може виникати як через зовнішні фактори – недостатнє надходження з їжею або низьку сонячну активність у регіоні, так і через індивідуальні особливості організму, наприклад, генетично обумовлену здатність засвоювати вітамін D.

При дефіциті вітаміну D у дорослих з'являються такі ознаки та симптоми:

  • болі в м'язах та кістках;

  • загальна слабкість;

  • рахітична тетанія: судоми губ, язика, пальців, спазми кистей, стоп та лицевих м'язів;

  • переломи кісток навіть за мінімальних травм.

Залежно від віку дитини при дефіциті вітаміну D у немовлят, дітей та підлітків з'являються такі ознаки та симптоми:

  • особлива будова черепа та грудної клітки;

  • затримка у розвитку навичок: сидіння, повзання, ходьба;

  • м'які кістки черепа;

  • пізнє закриття джерельця;

  • X-подібне викривлення ніг;

  • болючість при ходьбі (у дітей старшого віку та підлітків).

Ускладнення дефіциту кальцеферолу

При тривалому дефіциті вітаміну D у дітей молодшого віку розвивається рахіт. Він проявляється у порушеннях формування кісткової тканини, розм'якшенні кісток. Іноді можливі деформації скелета.

Ускладнення дефіциту вітаміну D у дорослих та більш старших дітей:

  • остеомаляція – оборотне розм'якшення кісток з болями та м'язовою слабкістю;

  • остеопороз – незворотне зниження міцності кісткової тканини, зниження щільності та маси кісток, підвищений ризик переломів.

Як підвищити рівень вітаміну D?

Сонячні ванни

Підтримувати звичайний рівень вітаміну D допомагають сонячні ванни. Рекомендується частіше бувати на вулиці у сонячну погоду. Однак важливо враховувати, що інтенсивна дія ультрафіолету може викликати передчасне старіння шкіри і підвищує ризик раку шкіри. Застосування сонцезахисних засобів захищає шкіру, але знижує ефективність сонячних ванн. При правильному нанесенні вони блокують до 90 % ультрафіолету, і його стає недостатньо для синтезу вітаміну D.

 

Чи можна підвищити рівень вітаміну D за допомогою спеціальної дієти?

Отримати достатню кількість D2 та D3 з їжі складно. Найнадійніший спосіб підняти його рівень в організмі – приймати вітамін як добавку. Дозування повинен підбирати лікар за результатами аналізів та з урахуванням індивідуальних особливостей.

Яка лікарська форма вітаміну D краща?

Вітамін D доступний у кількох формах:

  • водний чи олійний розчин;

  • у складі риб'ячого жиру.

Вибір оптимальної форми краще довірити лікареві. Фахівець оцінить необхідність збільшеної дози та підбере препарат, який буде найефективнішим саме для вашого організму.

Для підготовки до прийому рекомендується заздалегідь здати аналіз крові на рівень 25-ОН вітаміну D. Його результати дозволять лікарю точніше визначити потребу у добавках та підібрати правильне дозування.

 

Як правильно підготуватися до аналізу на рівень 25-ОН вітаміну D чи тесту на потребу у вітаміні D (VDR)?

  1. Повідомити лікаря про всі препарати і при можливості скасувати їх прийом. Якщо скасувати прийом ліків неможливо, то про цей факт обов'язково потрібно проінформувати лабораторію.

  2. За 12 годин до дослідження слід виключити прийом алкоголю, обмежити куріння та фізичну активність.

  3. За 12 – 14 годин до процедури відмовитися від прийому їжі. Вранці можна пити лише звичайну воду.

  4. Важливою умовою забезпечення якості лабораторного дослідження крові є забір венозної крові натщесерце, вранці (до 12:00).

  5. Взяття матеріалу слід проводити до будь-яких інших медичних процедур.

На завершення

Аналіз на рівень 25-ОН вітаміну D має високу діагностичну цінність і допомагає з точністю виявляти гіпо- або гіпервітаміноз вітаміну D. Тест на потребу у вітаміні D (VDR) достатньо виконати лише один раз, щоб виявити генетично обумовлену знижену чутливість до кальциферолу. Проведення цих досліджень у лабораторіях INVIVO та дотримання правил підготовки до них гарантує точність та надійність результатів.

 

На сайті invivo.ua ви можете ознайомитись із переліком доступних тестів, актуальними акційними пропозиціями та вибрати найближчий пункт здачі аналізу. INVIVO – це точність, безпека та комфорт на кожному етапі вашого обстеження.

Было полезно?

1470